Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on Mar 18, 2014 in Početna, Preporuke |

Otok Pag

Otok Pag

 

Otok Pag jedna je od prvih oaza turizma na hrvatskoj obali. Pag je jedinstven po oskudnoj vegetaciji, pa predstavlja najveće carstvo kamenjara ispresijecano dugim suhozidima na Jadranu. Na obroncima paških brda, osjetit ćete miris ljekovite kadulje, te susresti ovce čuvane pažnjom svog pastira. Upravo kadulja je osnova u prehrani paških ovaca, te daje poseban okus poznatom paškom siru. Čisto i bistro more zapljuskuje razvedenu obalu otoka pa se možete kupati na bilo kojoj strani otoka. Zbog svoje ekološke čistoće, paško podmorje je stanište brojnih vrsta riba, rakova, školjkaša i koralja. Na otoku svatko može pronaći i plažu po svom ukusu: kamenitu, šljunčanu ili pjeskovitu, jer upravo u samoj paškoj uvali nalazi se 27 km šljunčanih plaža.

  • GRAD PAG

Povijesno-kulturno najzanimljivije mjesto otoka, grad Pag, pamti dugu i burnu povijest. U dokumentima naziv Pag prvi puta se susreće u 10.st. kada je već bio okružen zidinama, a u gradu su bile izgrađene kule, samostani i trgovi. Do utemeljenja novog grada Paga, gdje se nalazi i danas, došlo je 1443. godine. Gradnja se izvodila po arhitektonsko urbanističkom planu koji je napravio jedan od najvećih hrvatskih graditelja, Juraj Dalmatinac. U 16.st. započela je gradnja solanskih magazina, a 1792.g. grad je dobio svoju prvu gimnaziju. Početkom 20.st. dolazi do prve veće emigracije stanovništva u SAD i Australiju, te u to vrijeme dolazi do razvoja nove privredne grane – turizma, a grad dobiva svoj prvi turistički prospekt. Danas je grad poznat kao grad soli, čipke, paškog sira, janjetine, ljekovitog blata i raznog ljekovitog bilja.

Ovaj dobro očuvani srednjovjekovni grad čija je jezgra spomenik kulture i danas obavlja funkciju administrativnog, kulturnog i trgovačkog središta. Samostan sestara benediktinki pored brojnih vrijednih crkvenih relikvija i slika čuva i tradiciju spremanja baškotina, aromatičnog dvopeka koji se nudi na ulazu u samostan. U vrijeme paškog karnevala zimi, ljetnog karnevala i tijekom sezone odvija se bogat kulturno-zabavni i umjetnički program. Iz višestoljetne tradicije može se izdvojiti “Paška robinja”, folklor, karneval s karakterističnim kolom uz gradsku limenu glazbu, starim nošnjama, starim pjesmama i plesovima na “mišnjicama”.

  • ŠIMUNI

Šimuni su malo ribarsko mjesto smješteno na jugozapadnoj strani otoka Paga, na pola puta između Novalje (12 km) i grada Paga (13 km), udaljeni svega 15 minuta vožnje od trajektnog pristaništa Žigljen. Sastoje se od tri prirodne uvale - u sjevernoj uvali smjestila se ACI Marina Šimuni koja, sa 150 vezova u moru i 30 suhih vezova, pruža sigurno utočište i sidrište plovilima. U marini se nalazi slip za spuštanje u more plovila dužine do 8 m, te dizalica za dizanje plovila težine do 15 t. Središnja uvala je namijenjena ribarskim brodicama kojima služi kao luka, ali i mjesto prodaje netom ulovljene ribe. U trećoj, južnoj uvali, smjestila se šljunčana plaža ukupne dužine 2 km koja pruža užitke mnogobrojnim turistima; sunčanje na vrućim stijenama, dremuckanje u hladu borove šume uz pjesmu zrikavaca, idealne vjetrove za surfing, kristalno čisto more za ronjenje i podvodni ribolov, prostor za skijanje na vodi, skrivene dijelove idealne za naturiste…

Šimuni su idealni za obiteljski odmor, šetnje i kupanje na obližnjim plažama. Posebnost Šimuna je da ujutro možete dočekati ribare kako dolaze u porat, navečer se možete prošetati uz cijelu obalu uvale, te se okrijepiti u brojnim restoranima koji nude izvrsnu domaću hranu, a tokom dana kupati se na obližnjim plažama i uživati u kristalno čistom moru.

Ljepota obale učinila je Šimune turističkom destinacijom koju prvenstveno preporučujemo za miran obiteljski odmor. Plaže su pješčane i šljunčane što ih čini sigurnim igralištem i kupalištem čak i za najmlađe članove obitelji. Mjesto nije prometno i idealno je za šetnje, rolanje i vožnju biciklom.

Restorani i konobe poslužuju domaću hranu: pašku janjetinu i delikatesni paški sir s maslinama, te ribu i plodove mora spravljene po tradicionalnim receptima, a za kraj će vas ponuditi paškom žuticom.

  • NOVALJA

Novalja ima dugu, burnu i zanimljivu prošlost o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi na raznim lokalitetima u gradu i njegovoj okolici. Među njima se ističu 3 ranokršćanske bazilike iz 4. i 5. stoljeća, a ostaci podnog mozaika jedne od njih mogu se vidjeti unutar gotičke crkve Majke Božje od Ružarija u središtu grada. Crkveni namještaj i razni drugi predmeti čuvaju se u arheološkoj zbirci Stomorica. U arheološkom smislu vrlo je zanimljivo područje Caske gdje su u posljednje vrijeme intenzivirana istraživanja rimskog naselja Cisse koje je, prema legendi, propalo u potresu u 4. stoljeću. Najveću vrijednost i zanimljivost predstavlja jedinstveni antički vodovod iz 1. stoljeća isklesan u živom kamenu, dug oko 1,2 km. Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je Novalju vodom iz novaljskog polja. Ulaz u vodovod nalazi se unutar Gradskog muzeja koji u sebi čuva dio novaljskog kulturnog i etnološkog nasljeđa.

Najpoznatija plaža je Zrće, dugačka preko 1000 m, s mnogim sportskim sadržajima na moru. Područje Zrća centar je ljetne klubske zabave u Hrvatskoj. U čuvenim klubovima Aquarius, Papaya i Calypso gostuju najpoznatija DJ imena klupske elektronske muzike.

  • KOLAN

Kolan je smješten u unutrašnjosti otoka Paga u udolini podno vrhova Gradac i Nebeska s istočne, te vrha Brizi sa zapadne strane. Spomenuta dva brda s istočne strane štite Kolan od snažne bure koja često puše s Velebita i stvara veliku posolicu. Zemljopisno, Kolan je u središtu otoka Paga pa ga Kolanjci zovu „srcem otoka“.

Kolan se prvi put kao naselje spominje u povijesnim dokumentima 1441.g., a na području Kolana su djelomično sačuvane srednjovjekovne crkvice: sv. Vid iz 1348. godine, sv. Marko 1493.godine, sv. Duh 1391.godine, sv. Marija 1393. godine i sv. Jerolim (kraj 15 st). Kroz cijelu svoju povijest Kolan je prvenstveno bio težačko mjesto koje je živjelo od ratarstva i ovčarstva, no stanovništvo se bavilo i ribarstvom u obližnjim mjestima Mandre i Šimuni.

Mještani Kolana pretežno se bave uzgojem ovaca, vinogradarstvom, te u novije vrijeme zbog blizine mora i prekrasnih plaža turizmom. Plaže poput Sv. Duha, Čiste, Prnjice i Rogoze s bistrim, čistim morem i pjeskovitim uvalama pružit će vam nezaboravan užitak protkan ljepotama suhozida i kamena. Etnografski muzej, stari bunari, ugljenokopi i već spomenute crkvice, samo su dio priče koju ćete imati prilike vidjeti ako posjetite ovaj gostoljubivi kraj. Dobro vino, tradicionalni, nadaleko poznat paški sir, janjetina, pršut, te drugi specijaliteti pripremljeni od plodova mora učinit će vam odmor potpunim i nezaboravnim. Nogometno igralište, boćalište, privatni teniski tereni, ugledni gastronomski restorani i caffe barovi ponudom obogaćuju kraj uvijek nasmiješenih i susretljivih mještana.

  • POVLJANA

U kristalno bistrom moru gdje se Dalmacija spaja s kvarnerskim otocima, na jugu otoka Paga u prekrasnoj prirodnoj uvali smjestila se Povljana. Okrenuta zapadu zaštitila se od jakih vjetrova bure i juga. Smještena je na uzvisini, na plodnom povljanskom polju, a izdašna vrela vode omogućuju joj intenzivno bavljenje poljodjelstvom, stoga ne čudi da je Povljana bila poljoprivredno područje koje je stoljećima prehranjivalo veći dio otoka. Uz poljoprivredu, stanovništvo Povljane bavi se ribarstvom i stočarstvom.

Osim pješačenja za koje Povljana ima izvrsne predispozicije (nema buke i smetnje prometa, prekrasni otočki pejzaži, usamljene uvale) treba spomenuti i biciklizam – 25 km biciklističkih staza kroz kamenjar, polja ili dijelom asfaltirano područje uz ornitološki rezervat Veliko Blato. Staze se dalje nastavljaju na druge otočke staze prema Pagu (Starom Gradu). Ukupna dužina otočkih staza je preko 120 km. Od rekreacijskih aktivnosti postoji još i mogućnost ribolova – na području ornitološkog rezervata Veliko Blato dozvoljen je ribolov, naravno uz kupnju dozvole. S obzirom da je Povljana okrenuta prema zapadu tj. otvorenom moru vrlo je pogodna za jedrenje i surfanje. Naime, zbog ovakvog položaja i vrlo čestog maestrala koji od proljeća do jeseni puše od zapada prema istoku zaljubljenici u ove sportove će zasigurno ovdje provesti izvrstan odmor.

Prekrasne pješčane plaže su ono što predstavlja turističku atraktivnost u Povljani. Sitni kamenčići od kojih su formirane plaže talože se zahvaljujući utjecaju morskih struja koje prolaze obližnjim plitkim uvalama. Kad se tome doda utjecaj bure, snažnog sjevernog vjetra, tada dobijemo privlačnu kombinaciju: plitko more i pješčane plaže. Na dijelu obale koji je okrenut prema jugu, u pravcu snažnog južnog vjetra, plaže su u pravilu kamenite ili šljunčane.

Najvažnija manifestacija na području općine Povljana je susret klapa ”Povljana u pismi” koja se održava prvog petka u mjesecu srpnju. Ova manifestacija njeguje dalmatinsko klapsko pjevanje, a uz otočke klape kao gosti sudjeluju i neke od najboljih hrvatskih klapa.